1. Suszone grzyby opłukać , wieksze pokroić i namoczyc je we wrzącej wodzie . Odstawic na około 60 minut. Po tym czasie odcedzić pozostawiając wywar po namoczeniu grzybów. 2. Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw. 3. Mieso zmielić , przełożyć do miski , dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , starta na tarce cebulę , jajko , oraz sól i pieprz. Wyrobić jednolitą masę mięsną , formować średniej wielkosci pulpeciki . 4. Do garnka z warzywami wlać wywar z pozostały po moczeniu grzybów , włożyć pulpeciki. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 -25 min, doprawić solą i pieprzem oraz suszona natka i słodka papryką. 5.Śmietankę połączyć z łyzeczka maki, wymieszac , zahartowac z niewieka iloscia sosu i przelać do garnka , delikatnie wymieszać . Pulpeciki podawać z purre ziemniaczanym i ulubiona surówka np z marchewki. Smacznego:)
Dodaj komentarz