pulpety z sosie z suszonymi grzybami

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Pulpety:
  • 500 g zmielonej łopatki,
  • 1 bułka namoczona w mleku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jako,
  • sól,
  • pieprz,
  • Sos:
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 marchewka,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona natka,
  • słodka papryka mielona,
  • 200 ml śmietany 30% Łaciata,
  • 1 łyżeczka mąki.,
  • Oraz:
  • wrząca woda w której będziemy moczyć grzyby

Przygotowanie

Krok 1

1. Suszone grzyby opłukać , wieksze pokroić i namoczyc je we wrzącej wodzie . Odstawic na około 60 minut. Po tym czasie odcedzić pozostawiając wywar po namoczeniu grzybów. 2. Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw. 3. Mieso zmielić , przełożyć do miski , dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , starta na tarce cebulę , jajko , oraz sól i pieprz. Wyrobić jednolitą masę mięsną , formować średniej wielkosci pulpeciki . 4. Do garnka z warzywami wlać wywar z pozostały po moczeniu grzybów , włożyć pulpeciki. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 -25 min, doprawić solą i pieprzem oraz suszona natka i słodka papryką. 5.Śmietankę połączyć z łyzeczka maki, wymieszac , zahartowac z niewieka iloscia sosu i przelać do garnka , delikatnie wymieszać . Pulpeciki podawać z purre ziemniaczanym i ulubiona surówka np z marchewki. Smacznego:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.