Klopsiki z sosem koperkowym to bardzo znane połączenie, można by rzec – smak dzieciństwa. Sos koperkowy stanowi znakomity dodatek dla mięsa wołowego – klasyczny obiad w najlepszym możliwym wydaniu. Nadaje mu niepowtarzalny zapach i smak.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Bułkę tartą moczymy w 1/2 szklance Śmietanki Łaciatej. Drobno siekamy cebulę i smażymy na złoto na 3 łyżkach masła. W misce mieszamy cebulę z namoczoną bułką tartą. Dodajemy mięso wołowe, łyżkę posiekanego kopru i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kulki.
Klopsy smażymy na maśle, aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
Przygotowujemy sos. Na to samo masło dolewamy 2/3 szklanki wody i redukujemy o połowę. Dodajemy pozostałą część Śmietanki Łaciatej. Całość gotujemy.
Po ugotowaniu sosu zdejmujemy go z ognia, dodajemy koper i mieszamy. Danie można podawać np. z ziemniakami.
Dodaj komentarz