Klopsy wołowe z sosem koperkowym

Klopsiki z sosem koperkowym to bardzo znane połączenie, można by rzec – smak dzieciństwa. Sos koperkowy stanowi znakomity dodatek dla mięsa wołowego – klasyczny obiad w najlepszym możliwym wydaniu. Nadaje mu niepowtarzalny zapach i smak.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mielonej wołowiny
  • - 1 duża cebula
  • - 1 szklanka bułki tartej
  • - 1 i ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 pęczek kopru
  • - 100 g masła
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - ziemniaki (do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę tartą moczymy w 1/2 szklance Śmietanki Łaciatej. Drobno siekamy cebulę i smażymy na złoto na 3 łyżkach masła. W misce mieszamy cebulę z namoczoną bułką tartą. Dodajemy mięso wołowe, łyżkę posiekanego kopru i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy małe kulki.



Krok 2

Klopsy smażymy na maśle, aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Na to samo masło dolewamy 2/3 szklanki wody i redukujemy o połowę. Dodajemy pozostałą część Śmietanki Łaciatej. Całość gotujemy.



Krok 4

Po ugotowaniu sosu zdejmujemy go z ognia, dodajemy koper i mieszamy. Danie można podawać np. z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.