Pieczeń z indyka z nadzieniem

Pyszna pieczeń w formie rolady, w środku której znajdziemy farsz z mięsa mielonego i pieczarek. Nadaje się na lunch do pracy, może stanowić również główną część obiadu. Nie jest trudna w przygotowaniu, choć jej wykonanie wymaga trochę czasu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • - 1 pierś z indyka
  • - 250 g pieczarek
  • - 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • - 2 cebule
  • - 1 bułka
  • - ½ szklanki mleka
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z indyka myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden duży, cienki filet. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2 

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki szklimy na oleju.



Krok 3

Bułkę moczymy w mleku i odciśniętą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieczarki z cebulą i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy



Krok 4

Płat z indyka smarujemy farszem i zawijamy. W razie potrzeby wiążemy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.