Pyszna pieczeń w formie rolady, w środku której znajdziemy farsz z mięsa mielonego i pieczarek. Nadaje się na lunch do pracy, może stanowić również główną część obiadu. Nie jest trudna w przygotowaniu, choć jej wykonanie wymaga trochę czasu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Pierś z indyka myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden duży, cienki filet. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki szklimy na oleju.
Bułkę moczymy w mleku i odciśniętą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieczarki z cebulą i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy
Płat z indyka smarujemy farszem i zawijamy. W razie potrzeby wiążemy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny.
Dodaj komentarz