Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietankowo-brokułowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistego tagliatelle,
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 50 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 duża cebula
  • 1 brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Brokuła umyć, odciąć różyczki.
W lekko posolonej wodzie gotować różyczki brokuła przez ok. 5 minut.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka. Posolić, dodać pieprz i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.



Krok 3

Dodać śmietankę i mleko, a następnie dokładnie wymieszać, starając się nie gotować. Dodać ugotowanego brokuła i dokładnie wymieszać. Na talerze wyłożyć makaron, na wierzchu położyć sos. Gotowe! :)



Wskazówki

Możesz użyć dowolnego makaronu, a kurczaka zastąpić indykiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.