Prosta pieczeń wołowa

Pieczona, dobrze przyprawiona wołowina, która nie ma sobie równych! Jest soczysta i pyszna – stanowi wspaniałą bazę obiadową, nadaje się ponadto na kanapki czy do sałatki. Zaspokoi apetyt każdego fana mięsa!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • -1 kg wołowiny
  • - 2 cebule
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżka octu
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 2 gałązki lubczyku
  • - 1 łyżeczka rozmarynu
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 300 ml wody
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 ziela angielskie
  • - 2 kulki jałowca

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe płuczemy i dokładnie osuszamy. Mieszamy ocet, 1 łyżkę oleju, papryki (ostrą i słodką) w proszku, sól, rozmaryn, pieprz, drobno pokrojony lubczyk. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na całą noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia obieramy cebulę i czosnek, które drobno kroimy. Nagrzewamy głęboką patelnię i obsmażamy na niej z każdej strony mięso z czosnkiem i cebulą tak, aby delikatnie się zarumieniło. Mięso i powstały sos przekładamy do garnka.



Krok 3

Podlewamy wodą, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przez 2-2,5 godziny na małym ogniu. Ważne, aby co jakiś czas mięso odwracać i polewać sosem – będzie wówczas soczyste i równo przygotowane.



Krok 4

Podajemy na zimno w plasterkach lub na ciepło jako główny element dania głównego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.