Pizza z tuńczykiem, oliwkami i bazylią

Cebula i oliwki fajne przełamią smak tuńczyka, a zielona bazylia nada pizzy dużo świeżości i lekkości. Ciekawe zestawienie składników, idealne na spotkania ze znajomymi lub romantyczną kolację.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 pomidor
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 10 czarnych oliwek
  • 100 g mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę łączymy z drożdżami, oliwą, soląi ciepłą wodą. Najpierw przy pomocy łyżki, następnie kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa dłońmi. Po uzyskaniu jednolitego ciasta odstawimy je w ciepłe miejsce na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220ºC. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kosteczki. Tuńczyka odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.



Krok 3

Z przygotowanego ciasta forujemy placek w kształcie koła. Wierzch pokrywamy sporą ilością sosu pomidorowego. Posypujemy równomiernie startą mozzarellą. Układamy kawałki tuńczyka i pomidora.



Krok 4

Pieczemy 10-15 minut.



Krok 5

Przed podaniem na pizzy rozkładamy czarne oliwki oraz rukolę.



Wskazówki

Unikajmy ketchupu i dodatkowego sosu na wierzch pizzy, gdyż zabije to smak tuńczyka. Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-25 17:43:00

Jedna z moich ulubionych.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.