Cebula i oliwki fajne przełamią smak tuńczyka, a zielona bazylia nada pizzy dużo świeżości i lekkości. Ciekawe zestawienie składników, idealne na spotkania ze znajomymi lub romantyczną kolację.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę łączymy z drożdżami, oliwą, soląi ciepłą wodą. Najpierw przy pomocy łyżki, następnie kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa dłońmi. Po uzyskaniu jednolitego ciasta odstawimy je w ciepłe miejsce na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 220ºC. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kosteczki. Tuńczyka odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Z przygotowanego ciasta forujemy placek w kształcie koła. Wierzch pokrywamy sporą ilością sosu pomidorowego. Posypujemy równomiernie startą mozzarellą. Układamy kawałki tuńczyka i pomidora.
Pieczemy 10-15 minut.
Przed podaniem na pizzy rozkładamy czarne oliwki oraz rukolę.
Unikajmy ketchupu i dodatkowego sosu na wierzch pizzy, gdyż zabije to smak tuńczyka. Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-25 17:43:00
Jedna z moich ulubionych.
Odpowiedz