Penne w sosie śmietanowym z pomidorami

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • opakowanie makaronu penne
  • 300 g świeżych pomidorów
  • opakowanie Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraîche Mlekpol
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera Jantar Mlekpol
  • 25 g masła Łaciate
  • garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.



Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż przez 5 minut co chwilę mieszając.



Krok 3

Do podsmażonej cebuli dodaj drobno pokrojony czosnek oraz pomidory, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 3 - 4 minuty.



Krok 4

Dodaj całe opakowanie Dipu śmietanowego, zamieszaj i duś przez kilka minut aż całość wyraźnie zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron, liście bazylii, wymieszaj dokładnie i duś przez 1 minutę.



Krok 6

Przełóż makaron na talerze, posyp startym serem. Podawaj gorące.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.