Stek wołowy w sosie malinowym

Smaczna potrawa o wielu właściwościach zdrowotnych i leczniczych dzięki obecności soku z malin, który jest lekiem na wiele dolegliwości. Maliny zawierają wiele olejków eterycznych, co tłumaczy ich intensywny smak i zapach.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g wołowiny
  • - 1 cebula
  • - 4 łyżki słodkiej papryki
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 łyżki soli
  • - 2 łyżki pieprzu
  • - garść mięty
  • - ziemniaki
  • - rukola

Sos:

  • - 300 g malin
  • - 3 łyżki cukru
  • - 100 ml czerwonego wina
  • - 3 łyżki wody

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę nacieramy solą, pieprzem, papryką i oliwą. Następnie robimy sos: do 3 łyżek cukru dodajemy 3 łyżki wody i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Do całości dodajemy maliny i dolewamy czerwone wino.



Krok 2

Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości i miksujemy, a powstały sos odparowujemy. Mięso tniemy na 4 plastry i smażymy na oliwie z obu stron po 3 minuty.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na sam koniec smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czekamy, aż do uzyskania rumianego koloru. Następnie całość umieszczamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 170°C przez 25 minut.



Krok 4

Tak przygotowane danie podajemy z sosem malinowym, dekorujemy miętą. Możemy dodać tłuczone ziemniaki i rukolę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.