Smaczna potrawa o wielu właściwościach zdrowotnych i leczniczych dzięki obecności soku z malin, który jest lekiem na wiele dolegliwości. Maliny zawierają wiele olejków eterycznych, co tłumaczy ich intensywny smak i zapach.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Wołowinę nacieramy solą, pieprzem, papryką i oliwą. Następnie robimy sos: do 3 łyżek cukru dodajemy 3 łyżki wody i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Do całości dodajemy maliny i dolewamy czerwone wino.
Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości i miksujemy, a powstały sos odparowujemy. Mięso tniemy na 4 plastry i smażymy na oliwie z obu stron po 3 minuty.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na sam koniec smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czekamy, aż do uzyskania rumianego koloru. Następnie całość umieszczamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 170°C przez 25 minut.
Tak przygotowane danie podajemy z sosem malinowym, dekorujemy miętą. Możemy dodać tłuczone ziemniaki i rukolę.
Dodaj komentarz