Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą przełożyć do miski ze śmietan -fix i ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej ubijać. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną zostawiając brzegi bez śmietany, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz