Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

  • 300 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 1 opak. śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

  • Cukier puder do oprószenia
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

Biszkopt

Ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.



Krem śmietanowy

Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą przełożyć do miski ze śmietan -fix i ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej ubijać. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną zostawiając brzegi bez śmietany, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć, posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.