Perliczka z jabłkami

Zaręczam, kto raz spróbuje tej potrawy, będzie do niej wracał zawsze. Bardzo aromatyczne i doskonałe smakowo danie. Doskonale komponuje się z pieczonymi w piekarniku kminkiem i połówkami ziemniaków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 perliczka
  • - 1 kg winnych jabłek
  • - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • - garść żurawiny suszonej
  • - 1,2 kg wędzonego boczku
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Perliczkę płuczemy, suszymy i posypujemy lekko solą i majerankiem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Boczek kroimy w grube plastry.



Krok 2

Cząstki jabłek mieszamy z majerankiem i dżemem z czarnej porzeczki.



Krok 3

Perliczkę faszerujemy (brzuch i szyjkę) przygotowanymi jabłkami. Zaszywamy dokładnie lub spinamy wykałaczkami.



Krok 4

Perliczkę przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i obkładamy plastrami wędzonego boczku. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Podajemy np. z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.