Zaręczam, kto raz spróbuje tej potrawy, będzie do niej wracał zawsze. Bardzo aromatyczne i doskonałe smakowo danie. Doskonale komponuje się z pieczonymi w piekarniku kminkiem i połówkami ziemniaków.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Perliczkę płuczemy, suszymy i posypujemy lekko solą i majerankiem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Boczek kroimy w grube plastry.
Cząstki jabłek mieszamy z majerankiem i dżemem z czarnej porzeczki.
Perliczkę faszerujemy (brzuch i szyjkę) przygotowanymi jabłkami. Zaszywamy dokładnie lub spinamy wykałaczkami.
Perliczkę przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i obkładamy plastrami wędzonego boczku. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Podajemy np. z ziemniakami.
Dodaj komentarz