Awokado faszerowane sałatką caprese

Klasyczna, włoska sałatka caprese, czyli połączenie mozzarelli i pomidorów, w nietypowej odsłonie. Zaserwowana w ten sposób z pewnością zachwyci gości smakiem i nietypową formą podania. Doskonałe jako śniadanie lub przystawka.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado
  • - 150 g pomidorków cherry
  • - 120 g mini mozzarelli
  • - 3 łyżki zielonego pesto
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - plasterek cytryny
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Do podania:

  • - sos balsamiczny
  • - listki świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Pomidorki cherry umyć i osuszyć, a następnie przekroić na pół. Czosnek posiekać.



Krok 2

W misce umieścić mini mozzarellę, pomidorki cherry, pesto, oliwę z oliwek i czosnek. Delikatnie wymieszać.



Krok 3

Awokado przekroić na pół, obrać i usunąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć.



Krok 4

W miejsce pestki włożyć łyżką sałatkę Caprese. Przełożyć na talarze, polać sosem balsamicznym i przystroić listkami świeżej mięty. Serwować natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.