Jujeh Kabob to klasyczny przepis na perskie szaszłyki z kurczaka. Jest to bardzo smaczne i aromatyczne danie. Często podaje się je z pieczonymi pomidorami, cebulą, plasterkami cytryny i ryżem. My proponujemy spróbować ich z ryże, jajkiem i pomidorkami!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój go w ok. 2,5 cm kostkę. Cebulę pokrój w cienkie plastry.
W dużej szklanej misce wymieszaj cebulę, sok z limonki, sok z cytryny, sól, pieprz i szafran. Wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszaj. Dodaj kurczaka i delikatnie wymieszaj w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 godzin lub na noc. Co kilka godzin wymieszaj.
Rozgrzej grill na średnio-wysoką temperaturę i lekko natłuść ruszt lub rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju.
Wyjmij kurczaka i usuń z niego nadmiar marynaty. Nadziewaj kurczaka na metalowe szpikulce, upewniając się, że nie jest zbyt ciasno upakowany.
Grilluj szaszłyki na rozgrzanym grillu, aż kurczak się zarumieni i przestanie być różowy w środku. Obracaj w razie potrzeby, co 10-15 minut, aby kurczak przypiekł się z każdej strony.
Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć pokrojonych na ćwiartki udek z kurczaka bez kości.
Dodaj komentarz