Pianka cytrynowa z procentami

Autor:

Mirka Szudera

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

pianka cytrynowa

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 100 ml wódki
  • śmietanka 36% Łaciata ( 0,5l)
  • sok z połowy cytryny
  • owoce np. brzoskwinie, ananasy

Przygotowanie

przygotowanie spodu (biszkopt)

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać małymi porcjami: cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia - wszystko zmiksować na gładką masę. Ciasto piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 15-20 minut.



przygotowanie pianki alkoholowo-cytrynowej

Alkohol podgrzewamy (nie doprowadzić do wrzenia!!!). W gorącym alkoholu rozpuścić galaretki i odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać sok z cytryny - wymieszać śmietanę z galaretką.



etap końcowy

Na ostudzony biszkopt, nałożyć owoce i zalać pianką - wstawić do lodówki na około 20 minut by pianka stężała.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.