Kruche rogaliki z marmoladą

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Skladniki

  • 3,5 szkl mąki ,
  • 250 g masła Łaciate schłodzonego ,
  • 250 ml śmietanki 18% Łaciata,
  • 3-4 łyżki cukru brązowego ,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Wszystko wymieszać łyżką (masło daję pokrojone) i szybko wyrobić do jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce. Potem rozwałkować, pokroić w trójkąty, nakładać marmolade w miarę gęstą (ja dałam teraz powidła śliwkowe z zeszłego roku) i zwijać rogaliki. Smarować żółtkiem i na ok 25 min do piekarnika na 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





Wskazówki

Z tego samego ciasta można wykrawać ciasteczka jak na zdjęciu. Ciasteczka pieką się krócej niż rogaliki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.