Schab słodko-kwaśny

Schab w sosie słodko-kwaśnym to idealnie pasująca do ryżu potrawa. Rewelacyjnie sprawdzi się podczas szybkiego lunchu. Znajdzie licznych swoich zwolenników.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 czerwone cebule
  • ½ puszki ananasa
  • ½ żółtej papryki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy curry, a następnie lekko obsmażamy na maśle.



Krok 2

Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ananasa i papryki, a następnie pokrojone w plasterki cebule. Całość mieszamy i polewamy miodem, a następnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy imbir i mieszamy.



Krok 3

Smażymy razem na patelni ok. 15 minut, po czym dodajemy resztę przypraw i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.