Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy razem z kakao do żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wykładamy i studzimy. Śmietanę schłodzoną ubijamy z cukrem. Mieszamy z twarogiem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy. Do masy dodajemy morele i wykładamy na ciasto. Schładzamy. Po zastygnięciu wierzch posypujemy startą czekoladą. Do ciasta możemy użyć także innych sezonowych owoców.
Dodaj komentarz