Pianka z morelami na kakaowym cieście

Autor:

Marzena

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 dag masła Łaciata
  • 15 dag cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na masę kremową - 500 ml śmietanki Łaciata 36%
  • pół kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 10 da cukru
  • 30 dag moreli pokrojonych w cząstki
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo - kilka kostek czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy razem z kakao do żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wykładamy i studzimy. Śmietanę schłodzoną ubijamy z cukrem. Mieszamy z twarogiem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy. Do masy dodajemy morele i wykładamy na ciasto. Schładzamy. Po zastygnięciu wierzch posypujemy startą czekoladą. Do ciasta możemy użyć także innych sezonowych owoców.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.