Pieczarki faszerowane to bardzo łatwa i szybka przekąska na każdą imprezę. Na pewno zasmakują wszystkim fanom pieczarek. Oryginalny pomysł na przygotowanie pieczarek.
Osób: 12
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy nóżki.
Szpinak myjemy, a następnie blanszujemy we wrzątku. Odcedzamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Z boczkiem robimy to samo.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek, cebulę i boczek. Lekko dusimy. Następnie dodajemy szpinak i odstawiamy na bok.
Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy ją do szpinaku. Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz oraz starty ser na tarce. Dodajemy także lekko posiekane orzeszki piniowe, jeśli używamy.
Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut na złoto.
Dodaj komentarz