Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane to bardzo łatwa i szybka przekąska na każdą imprezę. Na pewno zasmakują wszystkim fanom pieczarek. Oryginalny pomysł na przygotowanie pieczarek.

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 pieczarek większych
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g boczku cienkie plasterki
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 40 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy nóżki.



Krok 2

Szpinak myjemy, a następnie blanszujemy we wrzątku. Odcedzamy. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Z boczkiem robimy to samo.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła dodajemy czosnek, cebulę i boczek. Lekko dusimy. Następnie dodajemy szpinak i odstawiamy na bok.



Krok 4

Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy ją do szpinaku. Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz oraz starty ser na tarce. Dodajemy także lekko posiekane orzeszki piniowe, jeśli używamy.



Krok 5

Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut na złoto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.