Pieczeń jagnięca z sosem żurawinowym jest daniem zdrowym i polecanym dla wszystkich. Owoce żurawiny uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie, dlatego też warto włączyć je do swojej diety. Jagnięcina z żurawinowym sosem to danie proste, choć wygląda na wykwintne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym przyrumieniamy jagnięcinę. Dodajemy sól i pieprz.
Tak obsmażoną porcję mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 45 minut, w 180 stopniach, polewając od czasu do czasu powstającym z pieczenia sosem. Następnie dodajemy pokrojone jabłka, żurawinę, cukier i dusimy, aż wszystko stanie się miękkie.
Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Mięso kroimy na plastry, a następnie polewamy sosem.
Dodaj komentarz