Pieczeń jagnięca z sosem żurawinowym

Pieczeń jagnięca z sosem żurawinowym jest daniem zdrowym i polecanym dla wszystkich. Owoce żurawiny uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie, dlatego też warto włączyć je do swojej diety. Jagnięcina z żurawinowym sosem to danie proste, choć wygląda na wykwintne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 szklanka żurawiny
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 2 jabłka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym przyrumieniamy jagnięcinę. Dodajemy sól i pieprz.



Krok 2

Tak obsmażoną porcję mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 45 minut, w 180 stopniach, polewając od czasu do czasu powstającym z pieczenia sosem. Następnie dodajemy pokrojone jabłka, żurawinę, cukier i dusimy, aż wszystko stanie się miękkie.



Krok 3

Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Mięso kroimy na plastry, a następnie polewamy sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.