Pyszna i prosta w przygotowaniu pieczeń z indyka, której smak idealnie uzupełnia pyszny sos żurawinowy. Danie podaje się na ciepło, w formie obiadu – do ziemniaków czy ryżu. Idealnie pasuje również jako przekąska do kanapek.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Pierś z indyka myjemy. Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy nimi dokładnie pierś z indyka, a następnie odstawiamy całość do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia przekładamy pierś z indyka do naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty.
Pierś pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy żurawinę i całość podlewamy 1 szklanką wody. Pieczemy jeszcze przez kolejną godzinę.
Wystudzoną pieczeń kroimy na plastry i podajemy z sosem żurawinowym.
Dodaj komentarz