Pieczeń z indyka z żurawiną

Pyszna i prosta w przygotowaniu pieczeń z indyka, której smak idealnie uzupełnia pyszny sos żurawinowy. Danie podaje się na ciepło, w formie obiadu – do ziemniaków czy ryżu. Idealnie pasuje również jako przekąska do kanapek.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • - 1 pierś z indyka
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • - 3 łyżki oleju
  • - 200 g suszonej żurawiny
  • - 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z indyka myjemy. Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy nimi dokładnie pierś z indyka, a następnie odstawiamy całość do lodówki na 12 godzin.



Krok 2 

Następnego dnia przekładamy pierś z indyka do naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty.



Krok 3 

Pierś pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy żurawinę i całość podlewamy 1 szklanką wody. Pieczemy jeszcze przez kolejną godzinę.



Krok 4 

Wystudzoną pieczeń kroimy na plastry i podajemy z sosem żurawinowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.