Rolada ze schabu wieprzowego to danie smaczne, polecane dla wszystkich. Pyszne na obiad, wyśmienite na szczególne okazje - przyjęcia, urodziny. Pozycja warta uwagi.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy farsz: bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Następnie razem z mięsem wieprzowym mielimy ją przez maszynkę.
Pieczarki myjemy i drobno siekamy. Obieramy cebulę, drobno kroimy i szklimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki, solimy i dusimy przez 12 minut. Potem cebulę z pieczarkami łączymy z mielonym mięsem, dodajemy żółtko i natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy do całości drobno pokrojone jabłka (1 zostawiamy do dekoracji) i ananasy.
Schab wieprzowy myjemy i suszymy, rozcinamy na jeden duży płat. Płat smarujemy przygotowanym farszem. Następnie zwijamy płat w roladę i wiążemy nitką. Roladę układamy w wysmarowanej masłem brytfannie.
Schab pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło. Dekorujemy pokrojonym na mniejsze kawałki jabłkiem i rozmarynem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KUCHARECZKA
Opublikowany: 2018-03-19 08:49:00
Świetna jest.