Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przygotuj warzywa. Marchewki, brokuły i ziemniaki pokrój na połówki. Pokrojone warzywa oraz fasolkę przełóż na blachę do pieczenia i skrop oliwą. Przypraw papryką słodką oraz solą i pieprzem. Na wierzchu dodaj 2 łyżki masła i całość posyp suszonym rozmarynem. Włóż do piekarnika na funkcję termoobiegu na 185°C, na ok. 30 min. Po tym czasie na warzywach ułóż plastry sera i zapiekaj jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj dip. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. Korniszony pokrój w kosteczkę. Do miski włóż majonez oraz śmietanę. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj. Do dipu dodaj kapary. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj steki. Surowe steki dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej i rozgrzej do średniej temperatury. Włóż mięso i smaż po 4-5 min z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę zmniejsz temperaturę i przypraw tymiankiem suszonym, dodaj resztę masła i na koniec bastuj masłem (za pomocą łyżki polewamy mięso topionym masłem z patelni). Jeżeli chcesz bardziej wysmażone mięso możesz włożyć je do piekarnika. Gotowe steki wyłóż na talerz, aby „odpoczęły”.
Na talerz nałóż porcję pieczonych warzyw oraz stek. Dip podawaj w oddzielnej miseczce. Smacznego!
Dodaj komentarz