Stek z polędwicy z zapiekanymi warzywami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 x 200 g steku z polędwicy wołowej
  • 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • ½ brokuła
  • 300 g fasolki szparagowej
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie sera Gouda Mlekpol
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Dip:

  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 korniszonów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj warzywa. Marchewki, brokuły i ziemniaki pokrój na połówki. Pokrojone warzywa oraz fasolkę przełóż na blachę do pieczenia i skrop oliwą. Przypraw papryką słodką oraz solą i pieprzem. Na wierzchu dodaj 2 łyżki masła i całość posyp suszonym rozmarynem. Włóż do piekarnika na funkcję termoobiegu na 185°C, na ok. 30 min. Po tym czasie na warzywach ułóż plastry sera i zapiekaj jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.



Krok 2

Przygotuj dip. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. Korniszony pokrój w kosteczkę. Do miski włóż majonez oraz śmietanę. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj. Do dipu dodaj kapary. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Przygotuj steki. Surowe steki dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej i rozgrzej do średniej temperatury. Włóż mięso i smaż po 4-5 min z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę zmniejsz temperaturę i przypraw tymiankiem suszonym, dodaj resztę masła i na koniec bastuj masłem (za pomocą łyżki polewamy mięso topionym masłem z patelni). Jeżeli chcesz bardziej wysmażone mięso możesz włożyć je do piekarnika. Gotowe steki wyłóż na talerz, aby „odpoczęły”.



Krok 4

Na talerz nałóż porcję pieczonych warzyw oraz stek. Dip podawaj w oddzielnej miseczce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.