Ciasto francuskie z jabłkami

Nie ma prostszych i szybszych w przygotowaniu deserów, jak te z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 płat ciasta francuskiego
  • - 2 jabłka
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - opcjonalnie: cynamon
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki.



Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na jedną połowę nakładamy pokrojone w plasterki jabłko. Posypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem. Drugą część ciasta nacinamy. Ciasto sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Krok 3


Pieczemy przez ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.