Steki z udźca jagnięcego z masłem, rozmarynem i czosnkiem

Steki z udźca jagnięcego skąpane w maśle, rozmarynie i czosnku są daniem smacznym, delikatnym, rozpływającym się w ustach. Przepięknie pachną czosnkiem i rozmarynem. Steki są konfitowane w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie tracą swoich właściwości. Całość jest bardzo prosta w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 steki jagnięce bez kości
  • - 2 kostki masła
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 3 gałązki rozmarynu
  • - 1 skórka starta z cytryny
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka estragonu
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Steki jagnięce myjemy bardzo dokładnie i suszymy. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Przez chwilę smażymy jagnięcinę, aby się zarumieniła z obu stron.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 60 stopni. W garnku rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy rozmaryn, majeranek, estragon, zioła prowansalskie, chilli, posiekane ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny oraz steki. Steki z jagnięciny powinny być całe przykryte masłem.



Krok 3

Steki z jagnięciny konfitujemy w maśle przez 15 minut w temperaturze nie wyższej niż 60 stopni.



Krok 4

Konfitowane steki z jagnięciny posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy rozpuszczonym masłem. Podajemy z warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.