Steki z udźca jagnięcego skąpane w maśle, rozmarynie i czosnku są daniem smacznym, delikatnym, rozpływającym się w ustach. Przepięknie pachną czosnkiem i rozmarynem. Steki są konfitowane w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie tracą swoich właściwości. Całość jest bardzo prosta w wykonaniu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Steki jagnięce myjemy bardzo dokładnie i suszymy. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Przez chwilę smażymy jagnięcinę, aby się zarumieniła z obu stron.
Nastawiamy piekarnik na 60 stopni. W garnku rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy rozmaryn, majeranek, estragon, zioła prowansalskie, chilli, posiekane ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny oraz steki. Steki z jagnięciny powinny być całe przykryte masłem.
Steki z jagnięciny konfitujemy w maśle przez 15 minut w temperaturze nie wyższej niż 60 stopni.
Konfitowane steki z jagnięciny posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy rozpuszczonym masłem. Podajemy z warzywami.
Dodaj komentarz