Pieczona łopatka wieprzowa

Pyszne, mięciutkie mięso wieprzowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do obiadu - podane na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką. Sprawdzi się również podane na zimno - do kanapek lub jako element sałatek.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i paprykami.



Krok 2

Mięso dokładnie nacieramy tak uzyskaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy papryczkę chili i rozmaryn. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni.



Krok 4

Całość pieczemy pod przykryciem ok. 3 godziny. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku, aby temperatura równo rozłożyła się na całym mięsie.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.