Pyszne, mięciutkie mięso wieprzowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do obiadu - podane na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką. Sprawdzi się również podane na zimno - do kanapek lub jako element sałatek.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą i paprykami.
Mięso dokładnie nacieramy tak uzyskaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy papryczkę chili i rozmaryn. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
Całość pieczemy pod przykryciem ok. 3 godziny. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku, aby temperatura równo rozłożyła się na całym mięsie.
Dodaj komentarz