W garnku zagotuj wodę z masłem i odrobiną soli. Następnie wsyp mąkę i cały czas mieszaj na średnim ogniu. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i mieć szklisty wygląd. Pozostaw do ostudzenia. Następnie zmiksuj z jajkami (dodawaj je stopniowo) aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przelej do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną dużą okrągłą tylką. Wyciskaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Donaty powinny mieć obwód 3-4 centymetrów. Piecz donaty w temperaturze 170ºC przez ok. 45 min. W pierwszej połowie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, bo ciasto nie urośnie. Donaty mają być chrupiące na wierzchu, zaś w środku puste. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je, a następnie zamocz wierzch w roztopionej czekoladzie. Posyp posypką wedle uznania.
Dodaj komentarz