Pieczone donaty

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • 120 g masła Łaciate
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dowolnie wybrane posypki
  • polewa czekoladowa lub 1 tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z masłem i odrobiną soli. Następnie wsyp mąkę i cały czas mieszaj na średnim ogniu. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i mieć szklisty wygląd. Pozostaw do ostudzenia. Następnie zmiksuj z jajkami (dodawaj je stopniowo) aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przelej do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną dużą okrągłą tylką. Wyciskaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Donaty powinny mieć obwód 3-4 centymetrów. Piecz donaty w temperaturze 170ºC przez ok. 45 min. W pierwszej połowie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, bo ciasto nie urośnie. Donaty mają być chrupiące na wierzchu, zaś w środku puste. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je, a następnie zamocz wierzch w roztopionej czekoladzie. Posyp posypką wedle uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.