Galette to rustykalna tarta wywodząca się z Francji. Charakterystyczne dla niej są boki zawinięte do środka. Warto wypróbować jej letnią wersję z sezonowymi owocami - truskawkami i rabarbarem. Całość zwieńczają płatki migdałów. Prawda, że brzmi pysznie?
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Oddzielić żółtko od białka. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z truskawek usunąć szypułki, przekroić na pół. Owoce umieścić w misce, dodać cukier i mąkę pszenną. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na w miarę okrągły placek. Przełożyć ciasto z papierem na blaszkę.
Za pomocą łyżki cedzakowej przenosić nadzienie na spód, zostawiając około 4 cm rantu. Następnie zawinąć boki do środka. Brzegi ciasta posmarować białkiem, obsypać cukrem i migdałami.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zarumienienia.
Dodaj komentarz