Galette z truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów

Galette to rustykalna tarta wywodząca się z Francji. Charakterystyczne dla niej są boki zawinięte do środka. Warto wypróbować jej letnią wersję z sezonowymi owocami - truskawkami i rabarbarem. Całość zwieńczają płatki migdałów. Prawda, że brzmi pysznie?

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła Łaciate
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 40 g płatków migdałów
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Oddzielić żółtko od białka. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 15 minut do lodówki.



Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 3

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z truskawek usunąć szypułki, przekroić na pół. Owoce umieścić w misce, dodać cukier i mąkę pszenną. Wymieszać.



Krok 4

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na w miarę okrągły placek. Przełożyć ciasto z papierem na blaszkę.



Krok 5

Za pomocą łyżki cedzakowej przenosić nadzienie na spód, zostawiając około 4 cm rantu. Następnie zawinąć boki do środka. Brzegi ciasta posmarować białkiem, obsypać cukrem i migdałami.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zarumienienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.