Tarta kukurydziana ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na spodzie z maki kukurydzianej, jaglanej i pełnoziarnistej to pyszny pomysł na drugie danie. Sycący obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasta:

  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 105 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g mąki jaglanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 90 g masła Łaciate zimnego
  • 3-4 łyżek zimnej wody

Farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g szpinaku mrożonego
  • 1 szklanka mleka Łaciate 2%
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 jajka
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Maki ze sobą mieszamy. Dodajemy masło i siekamy razem. W razie potrzeby możemy dodać 2-3 łyżek wody. Zagniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Cebulkę siekamy i czosnek również. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180°C. W misce mieszamy mleko, śmietankę Łaciatą, jajka, tymianek, sól i pieprz. Dodajemy starty ser i mieszamy.



Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu dodajemy szpinak. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Podajemy z listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.