Tarta ze szpinakiem na spodzie z maki kukurydzianej, jaglanej i pełnoziarnistej to pyszny pomysł na drugie danie. Sycący obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Maki ze sobą mieszamy. Dodajemy masło i siekamy razem. W razie potrzeby możemy dodać 2-3 łyżek wody. Zagniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Cebulkę siekamy i czosnek również. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. W misce mieszamy mleko, śmietankę Łaciatą, jajka, tymianek, sól i pieprz. Dodajemy starty ser i mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu dodajemy szpinak. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Podajemy z listkami bazylii.
Dodaj komentarz