Pierogi z serem i gruszkami

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 30 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 2 gruszki
  • 1-2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki suszonej miechunki

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietankę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.





Krok 2

Przygotuj nadzienie. Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii. Wymieszać.





Krok 3

Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę i połączyć z serem. Dodać pokrojoną miechunkę i wymieszać. W przypadku mniej słodkich gruszek można dodać więcej cukru.





Krok 4

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.





Krok 5

Pierogi bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Wyłożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.