Pierogi z serem i gruszkami

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 30%
  • 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 30 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 2 gruszki
  • 1-2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki suszonej miechunki

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate
  • Cukier

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.





Nadzienie

Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.






Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać ( w przypadku mniej słodkich gruszek można dodać więcej cukru ).






Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.






Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.





Wskazówki

Pierożki przed podaniem polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.