Danie: Podwieczorek, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietankę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Przygotuj nadzienie. Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii. Wymieszać.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę i połączyć z serem. Dodać pokrojoną miechunkę i wymieszać. W przypadku mniej słodkich gruszek można dodać więcej cukru.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.
Pierogi bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Wyłożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem. Smacznego!
Dodaj komentarz