Szybkie bułeczki obiadowe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
  • ¼ szklanki suchych płatków ziemniaczanych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ¾ łyżeczki proszku cebulowego
  • 2 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj płatki ziemniaczane, cukier, sól, jajko, olej, proszek cebulowy i 1 szklankę mąki. Wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pozostałą mąkę i jeszcze raz wymieszaj.



Krok 2

Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości, przez ok. 20-30 min.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. 12 foremek do muffinek wysmaruj tłuszczem.



Krok 4

Napełnij foremki do połowy ciastem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez ok. 20 min.



Krok 5

Piecz przez ok. 15 min. Bułeczki podawaj od razu na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.