Pikantne mięso z kurczaka

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pikantny ketchup, mieloną paprykę, oliwę, jogurt, miód i drobno posiekaną szałwię, wymieszać.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).



Krok 3

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na 50-60 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.



Krok 4

15 minut przed końcem pieczenia odkryć, oblać powstałym sosem, ponownie bez przykrycia włożyć do piekarnika, aby mięso nabrało rumianego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.