Tuszki przepiórek oczyść dokładnie z piór, opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
Masło pokrój w plastry i posyp je przyprawami oraz solą. Odstaw kilka plasterków masła do posmarowania tuszek.
Resztę masła ostrożnie włóż pod skórę, tak aby zakryło pierś.
Odłożonym wcześniej masłem posmaruj nóżki i skórkę na piersi oraz włóż po małym kawałku do środka przepiórki.
Nóżki zawiąż sznurkiem.
Tak przygotowane przepiórki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, posmaruj skórkę miodem i piecz przez kolejne 5 -7 minut, aż ładnie się zarumieni.
Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Mięso przepiórki jest bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne, ale trzeba pamiętać, że to bardzo drobne ptaki. Na jedną osobę należy liczyć minimum 2 sztuki.
Dodaj komentarz