Pieczeń ziołowa z cielęciny

Odpowiednio dobrana mieszanka ziół nada pieczeni charakterystyczny smak i przepiękny zapach. Pieczeń podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • sok z ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka szałwii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 dużych ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy i suszymy. Czosnek bardzo drobno kroimy, dodajemy tymianek, bazylię, koper, sól i pieprz, Przyprawami nacieramy mięso. Następnie mięso kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 godzin w chłodne miejsce.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Blaszkę smarujemy tłuszczem, umieszczamy na niej mięso i polewamy olejem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.



Krok 3

Obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i posypujemy 1 łyżką soli.



Krok 4

Ziemniaki rozkładamy wokół cielęciny i pieczemy razem z mięsem przez 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.