Odpowiednio dobrana mieszanka ziół nada pieczeni charakterystyczny smak i przepiękny zapach. Pieczeń podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Cielęcinę dokładnie myjemy i suszymy. Czosnek bardzo drobno kroimy, dodajemy tymianek, bazylię, koper, sól i pieprz, Przyprawami nacieramy mięso. Następnie mięso kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 godzin w chłodne miejsce.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Blaszkę smarujemy tłuszczem, umieszczamy na niej mięso i polewamy olejem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.
Obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i posypujemy 1 łyżką soli.
Ziemniaki rozkładamy wokół cielęciny i pieczemy razem z mięsem przez 40 minut.
Dodaj komentarz