Pieczone żeberka wieprzowe

Pyszne danie obiadowe, które z powodzeniem możemy podać również podczas imprezy ze znajomymi. Idealnie sprawdzi się także w formie przystawki. Soczyste, chrupiące mięso, które wręcz rozpływa się w ustach.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy dokładnie i odstawiamy.



Krok 2

Żeberka myjemy i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut, po czym odcedzamy.



Krok 3

Wystudzone żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę.



Krok 4

Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.