Grochówka z wieprzowiną

Grochówka z wieprzowiną to pożywna zupa dla całej rodziny. To pyszne, tradycyjne, polskie danie zna z pewnością każdy z nas. Idealne na obiad oraz imprezy plenerowe.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g suszonego grochu
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 mały seler
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie myjemy groch, wrzucamy do garnka z wodą i pozostawiamy go w nim na całą noc.



Krok 2

Na drugi dzień groch odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (ok. 1,5 l), do której dodajemy obraną cebulę, umyte i pokrojone w większe kawałki mięso oraz pokrojoną: marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy również drobno posiekany czosnek i przyprawiamy.



Krok 3

Całość gotujemy do momentu, aż groch, mięso i warzywa będą miękkie.



Krok 4

Podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.