Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i serem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g czerwonych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Tartego Sera Jantar
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciatego
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój ziemniaki na ćwiartki i posiekaj czosnek na drobno.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj ziemniaki, czosnek, Ser Jantar, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Skrop oliwą z oliwek i ponownie wymieszaj, aż do połączenia składników.



Krok 3

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj przyprawione ziemniaki, co jakiś czas mieszając. Gotuj i mieszaj przez ok. 2 minuty, aż ziemniaki równomiernie pokryją się masłem.



Krok 4

Przełóż ziemniaki na blachę. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Piecz do miękkości ziemniaków - ok. 15-20 min. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Czerwone ziemniaki możesz też zastąpić zwykłymi ziemniakami lub batatami. Smacznego!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.