Pieczone ziemniaki z dipem serowym

To danie zawsze się udaje. Ziemniaki pieczone w folii, na rozgrzanych węglach z dodatkiem aromatycznych przypraw i kremowego sosu. Wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut a potem cierpliwie poczekać aż się upieką.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 opakowanie Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Creme fraîche Mlekpol
  • 100 g startego żółtego sera Edam w kostce Mlekpol
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 0, 5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj dokładnie, ale nie obieraj.



Krok 2

Każdego ziemniaka przekrój na pół, oprósz przyprawami, złóż a następnie posmaruj cienko masłem i owiń szczelnie folią aluminiową



Krok 3

Ziemniaki upiecz na rozgrzanych węglach grilla przez 20 - 30 minut (większe ziemniaki należy piec dłużej).



Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos: posiekaną dymkę i starty ser wymieszaj z Dipem śmietanowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Upieczone ziemniaki odwiń z folii, rozłóż połówki i na każdą połóż porcję sosu, podawaj od razu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.