Pieczone ziemniaki z dipem serowym

To danie zawsze się udaje - ziemniaki pieczone w folii, na rozgrzanych węglach z dodatkiem aromatycznych przypraw i kremowego sosu. Wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, a potem cierpliwie poczekać, aż się upieką i zarumienią!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg średnich, mączystych ziemniaków
  • 1 opakowanie dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Creme fraîche Mlekpol
  • 100 g sera Edam Mlekpol w kostce
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 łyżki dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj dokładnie, ale nie obieraj.



Krok 2

Każdego ziemniaka przekrój na pół, oprósz przyprawami, złóż a następnie posmaruj cienko masłem i owiń szczelnie folią aluminiową



Krok 3

Ziemniaki piecz na rozgrzanych węglach grilla przez 20 - 30 minut (większe ziemniaki musisz piec dłużej).



Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos: W misce wymieszaj starty ser z dipem śmietanowym. Dymkę posiekaj i dodaj do miski. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Na każdą połówkę wyłóż porcję sosu.

Serwuj od razu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.