Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Masło Łaciate wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, mleko Łaciate, i kakao. Podgrzewamy do połączenia składników. Ubijamy pianę z białek. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszamy delikatnie pianę z białek. Pieczemy 45 min w 180*. Przekrawamy na połowę.
Z 1/2 litra mleka Łaciate odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier, jeśli budynie są bez cukru, oraz dodajemy cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i, cały czas mieszając, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimny budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masę.
Owoce zagotowujemy, dodajemy galaretki. Odstawiamy do stężenia.
Ubijamy śnieżkę na mleku Łaciate. Do ubitej śnieżki wlewamy powoli tężejącą rozpuszczoną galaretkę.
Składamy ciasto: ciasto czekoladowe - masa budyniowa - masa owocowa - masa piana - druga część ciasta czekoladowego.
Dodaj komentarz