Pieczony boczek w pikantnej marynacie

Autor:

Ania321

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego rolowanego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ¾ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Boczek rolowany dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Do oliwy dodać ocet balsamiczny i wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Natrzeć mięso marynatą, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.



Krok 3

Wstawić boczek do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180°C. Kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby mięso się zarumieniło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.