Torcik jabłkowy z bezą

Autor:

Kamila O

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła Łaciate
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 opak. galaretki w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kisielu w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - około 1 godziny.





Krok 2

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić.



Krok 3

Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę.



Krok 4

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. w 175°C. Udekorować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.