Pieczony homar

Homar nie jest wcale aż tak trudny do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Oto przepis na łatwego, pysznego homara – który zachwyci wszystkich!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 duży homar
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść tymianku
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • sałata (do podania)
  • plasterki limonki (do podania)
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do podania)

Przygotowanie

Krop 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Gotujemy wodę w garnku. Do wrzącej wody wkładamy na 1 minutę homara, a następnie go wyjmujemy, nacinamy od strony brzusznej i pozbywamy się jelita.



Krok 2

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z masłem, solą i papryką. Homara wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przyprawionym masłem.



Krok 3

Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni (co 10 minut skrapiając homara gorącą wodą). Podajemy na sałacie, ze świeżymi warzywami.



Krok 4

Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni (co 10 minut skrapiając homara gorącą wodą). Podajemy na sałacie, ze świeżymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.