SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 masło Łaciate
  • 2 łyżki śmietany Łaciata
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany Łaciata
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • Sernik:
  • 1 kg białego sera (półtłustego) ,
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 masła Łaciate
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki.



Krok 2

W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem.



Krok 3

Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie , posmarować warstwę powidłami śliwkowymi i wyłożyć na powidła przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek).



Krok 4

Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1 h 20 min. w temperaturze 180-190 stopni. Po wyjęciu wierzch posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.