Pieczony kurczak z szałwią w sosie śmietanowym

Soczysty kurczak z chrupiąca skórką w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek, boczku i aromatycznej szałwii. Pyszny obiad dla całej rodziny.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg -1,8 kg kurczaka, tuszka oczyszczona i przygotowana
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g boczku, drobno pokrojonego
  • 1 cebula duża, drobno pokrojona
  • 1 duża łyżka masła Łaciate
  • 100 g rozdrobnionej bułki pszennej, tylko miąższ bez skórki
  • ½ cytryny, otarta skórka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii+ kilka listków do dekoracji
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 ml śmietanki Łaciata 18% lub 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Kurczaka natrzyj solą i mieloną szałwią. Przełóż do miski. Zalej winem i wstaw do lodówki na noc.
W międzyczasie raz go obróć.



Krok 2

Na dużej patelni zeszklij cebulą na maśle, przełóż do miski.
Na tej samej patelni podsmaż boczek i przełóż do miski. Tłuszcz z podsmażania boczku zachowaj.

Do miski z boczkiem i cebulą dodaj skórkę z cytryny, posiekaną szałwię oraz oregano, miąższ pieczywa, rozkłócone jajko. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.



Krok 3

Mięso kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował.
Kurczaka napełnij przygotowanym farszem, a następnie zaszyj i zwiąż jego nogi. Wlej wino z marynowania i bulion.

Mięso piecz w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok 1h 20 min raz na jakiś czas polewając go w płynem.
Po upieczeniu zlej soki do miseczki a kurczaka przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.



Krok 4

W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmaż przez 5- 7 minut pieczarki a następnie wlej przecedzone przez sitko soki z pieczenia oraz 200 ml śmietanki Łaciata 18% lub 30%. Gotuj ok 3-4 minuty.

Powstały sos wlej do brytfanki z kurczakiem, udekoruj świeżymi listkami szałwii i podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.