Soczysty kurczak z chrupiąca skórką w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek, boczku i aromatycznej szałwii. Pyszny obiad dla całej rodziny.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Kurczaka natrzyj solą i mieloną szałwią. Przełóż do miski. Zalej winem i wstaw do lodówki na noc.
W międzyczasie raz go obróć.
Na dużej patelni zeszklij cebulą na maśle, przełóż do miski.
Na tej samej patelni podsmaż boczek i przełóż do miski. Tłuszcz z podsmażania boczku zachowaj.
Do miski z boczkiem i cebulą dodaj skórkę z cytryny, posiekaną szałwię oraz oregano, miąższ pieczywa, rozkłócone jajko. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Mięso kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował.
Kurczaka napełnij przygotowanym farszem, a następnie zaszyj i zwiąż jego nogi. Wlej wino z marynowania i bulion.
Mięso piecz w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok 1h 20 min raz na jakiś czas polewając go w płynem.
Po upieczeniu zlej soki do miseczki a kurczaka przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku podsmaż przez 5- 7 minut pieczarki a następnie wlej przecedzone przez sitko soki z pieczenia oraz 200 ml śmietanki Łaciata 18% lub 30%. Gotuj ok 3-4 minuty.
Powstały sos wlej do brytfanki z kurczakiem, udekoruj świeżymi listkami szałwii i podawaj.
Dodaj komentarz