Kurczak satay z sosem orzechowym

Niesamowicie aromatyczne szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym. Danie to wywodzi się z kuchni tajskiej. Żeby osiągnąć najlepszy efekt, kurczaka należy cienko pokroić i długo go marynować - minimum 24 godziny. Jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, szaszłyki możemy upiec w piekarniku lub na grillu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka

Marynata:

  • około 50 ml napoju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sos orzechowy:

  • 200 ml napoju kokosowego
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej rozetrzeć na pastę. Składniki marynaty (oprócz napoju kokosowego) wymieszać w dużej misce. Następnie dolać napój kokosowy, aż do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.



Krok 2

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Włożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.



Krok 3

Następnego dnia przygotować sos orzechowy. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pastę curry, masło orzechowe, a następnie wlać napój kokosowy. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się pasty. Dodać sok z limonki. Gotować jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.



Krok 4

Przygotować patyczki do szaszłyków. Na każdy z nich nabić po kawałku zamarynowanego kurczaka tak, aby patyczek przechodził dokładnie przez środek filetu.



Krok 5

Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Włożyć szaszłyki. Grillować z obu stron do zarumienia.



Krok 6

Zdjąć z patelni i podawać z jeszcze ciepłym sosem orzechowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.