Niesamowicie aromatyczne szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym. Danie to wywodzi się z kuchni tajskiej. Aby osiągnąć najlepszy efekt, kurczaka należy cienko pokroić i długo go marynować - minimum 24 godziny. Jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, szaszłyki możemy upiec w piekarniku.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Orzechy, Soja
Bez glutenu
Bez laktozy
Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej rozetrzeć na pastę. Składniki marynaty (oprócz mleka kokosowego) wymieszać w dużej misce. Następnie dolać mleko kokosowe, do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Włożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia przygotować sos orzechowy. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pastę curry, a następnie wlać mleko kokosowe. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się pasty. Dodać sok z limonki. Gotować jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.
Przygotować patyczki do szaszłyków. Na każdy z nich nabić po kawałku zamarynowanego kurczaka tak, aby patyczek przechodził dokładnie przez środek filetu.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Włożyć szaszłyki. Grillować z obu stron do zarumienia.
Zdjąć z patelni i podawać z jeszcze ciepłym sosem orzechowym.
Dodaj komentarz