Kurczak satay z sosem orzechowym

Niesamowicie aromatyczne szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym. Danie to wywodzi się z kuchni tajskiej. Aby osiągnąć najlepszy efekt, kurczaka należy cienko pokroić i długo go marynować - minimum 24 godziny. Jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, szaszłyki możemy upiec w piekarniku.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Soja

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g filetu z kurczaka

Marynata:

  • - około 50 ml mleka kokosowego,
  • - 2 łyżki sosu sojowego,
  • - 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • - 2 łyżki soku z limonki,
  • - 2 łyżki sosu rybnego,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka startego korzenia imbiru,
  • - 1 łyżeczka kurkumy

Sos orzechowy:

  • - 200 ml mleka kokosowego,
  • - 4 łyżki gładkiego masła orzechowego,
  • - 1 łyżka soku z limonki,
  • - 1 łyżeczka pasty curry,
  • - 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej rozetrzeć na pastę. Składniki marynaty (oprócz mleka kokosowego) wymieszać w dużej misce. Następnie dolać mleko kokosowe, do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.



Krok 2

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Włożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.



Krok 3

Następnego dnia przygotować sos orzechowy. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pastę curry, a następnie wlać mleko kokosowe. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się pasty. Dodać sok z limonki. Gotować jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.



Krok 4

Przygotować patyczki do szaszłyków. Na każdy z nich nabić po kawałku zamarynowanego kurczaka tak, aby patyczek przechodził dokładnie przez środek filetu.



Krok 5

Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Włożyć szaszłyki. Grillować z obu stron do zarumienia.



Krok 6

Zdjąć z patelni i podawać z jeszcze ciepłym sosem orzechowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.