Pieczony naleśnik

Autor:

Aneta Gwiner

Mąkę miksujemy na gładką masę z z cukrem, jajkami mlekiem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 pokruszony piernik i mieszamy. Patelnię lub naczynie żaroodporne nagrzewamy w piekarniku. Kiedy będzie gorące rozprowadzamy olej rzepakowy w naczyniu i wylewamy na olej masę naleśnikową. Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Naleśnik podajemy gorący z owocami, posypany cukrem pudrem i pokruszonym piernikiem toruńskim

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 pierniki toruńskie
  • Owoce
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę miksujemy na gładką masę z z cukrem, jajkami, mlekiem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 pokruszony piernik i mieszamy.



Krok 2

Patelnię lub naczynie żaroodporne nagrzewamy w piekarniku. Kiedy będzie gorące rozprowadzamy olej rzepakowy w naczyniu i wylewamy na olej masę naleśnikową.



Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złocistego koloru.



Krok 4

Naleśnik podajemy gorący z owocami, posypany cukrem pudrem i pokruszonym piernikiem toruńskim.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.