Knedle ze śliwkami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto ziemniaczane:

  • ziemniaki po ugotowaniu - 1,50 kg,
  • jajka -2 szt,
  • mąka - 2 i 1/2 szkl razem z podsypywaniem,
  • sól szczypta

Nadzienie:

  • śliwki - 44 szt

Dodatkowo:

  • śmietanka Łaciata 18 %,
  • cukier
  • do posypania cynamon

Przygotowanie

Ciasto ziemniaczane

Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową.



Polewa

Śmietankę Łaciatą, wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.