Pierniczki z mascarpone

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 50 g płynnego miodu
  • 125 g serka mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbij całej jajka, dodaj płynny miód i zmiksuj przez 3 minuty. Następnie dodaj olej i ser mascarpone, zmiksuj do połączenia składników.



Krok 2

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie połącz je z resztą, zagniatając ciasto. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz zje i ułóż na papierze do pieczenia, zachowując około 2 cm odstępy.



Krok 3

Wstaw pierniczki do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po wystudzeniu udekoruj je lukrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.