Piernikowe brownie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • kostka masła Mazurski Smak
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 g gorzkiej czekolady + 25 ml śmietanki UHT Łaciata 30% na polewę

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Do garnuszka przełóż masło, rozpuść je i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści, wystudź.



Krok 2

Do rozpuszczonej czekolady wbij jajko, wymieszaj dokładnie. Gdy połączy się z masą dodaj kolejne jajko i tak do wykończenia składników. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Przełóż masę do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm, na dno połóż arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.



Krok 4

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ją ze śmietanką. Gdy ciasto wystygnie oblej je polewą i wstaw do lodówki. Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.