Piernikowe brownie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka masła Mazurski Smak
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 ml śmietanki UHT Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Do garnuszka przełóż masło, rozpuść je i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści. Wystudź.



Krok 2

Do rozpuszczonej czekolady wbij jajko i wymieszaj. Gdy połączy się z masą dodaj kolejne jajko i tak do wykończenia składników. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Przełóż masę do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Na dno połóż arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.



Krok 4

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ją energicznie ze śmietanką. Gdy ciasto wystygnie oblej je polewą i wstaw do lodówki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.