Filet z karpia z boczniakami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z karpia
  • 1 cebula
  • 25-30 dag boczniaków
  • 2-3 łyżki masła Łaciate
  • Olej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki słonecznika łuskanego

Przygotowanie

Krok 1

Ziarna słonecznika wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić.





Krok 2

Podzielonego na kawałki karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem i solą.





Krok 3

Na łyżce masła i oleju zeszklić posiekaną cebulę. Boczniaki pokroić w słupki, wsypać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.





Krok 4

Przygotowane filety zanurzać w roztrzepanym jajku z wymieszanym z odrobiną soli i dociskając obtaczać w mące.





Krok 5

Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z boczniakami i prażonym słonecznikiem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.