Piernikowe miasto

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Piernik

  • 600 gram pszenicy zmielonej w termomixie, miód płynny 200 gram, kostka masła Łaciate , łyżeczka sody, 200 gram cukru pudru, 20 gram kakao, przyprawa do piernika,szczypta soli, 1 jajko

Ciastka

  • Do misy wrzucam maslo I Ucieram na biały puch wraz z cukrem pudrem kolejno dodaje jajko, miód, mąkę, sodę, przypraw, kakao

Przygotowanie

Przygotowanie masy korzennej

Do misy wrzucam maslo I Ucieram na biały puch wraz z cukrem pudrem kolejno dodaje jajko, miód, mąkę, sodę, przypraw, kakao



Mielenie mąki

Do termomixa wsypuje 600 gram ziarna oczyszczonego pszenica i mielę przez 20 sek. obrót 10



Zagniatanie ciasta

Do masy korzennej wsypuje mąkę i zagniatamy. Ciasto wkładam do lodówki na 2 h



Wykrywanie elementów chatki

Ciasto rozwalkowuje na stolnicy Za pomocą przygotowanego wcześniej SZABLONU wykrawam elementy chatki. Piekę je w tem 180 stopni przez 14 min z tej porcji wychodzab2 chatki.



Lukier

200 gram cukru pudru, 1 białko 3 krople soku z cytryny razem mieszamy najlepiej mikserem



Wyklejanie chatki

Smaruje podstawę lukrem, układam kolejne ściany klejące je lukrem i podpinając szpilkami. Zostawiam do wyschnięcia ok 1 H potem przyklejam dach



Dekorowanie

CHATKĘ można udekorować kolorowymi pisakami, lukrem, polewą czekoladową według uznania. Ja dokładam wcześniej przygotowane kolorowe pierniki



Wskazówki

CHATKĘ można oświetlić Ja piekę tych chatek dużo I tak powstaje piernikowe miasto

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.