Piernikowe precelki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 4 szkl. mąki
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Miód włożyć do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, podgrzać, dodać masło, rozpuścić ( nie zagotować).



Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dodać przestudzony miód, jajko, wymieszać.



Krok 3

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, wymieszać i zagnieść, drugą część pozostawić jasną.



Krok 4

Z obu ciast toczyć cienkie wałeczki, zawijać i zlepiać w krążki.



Krok 5

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.